Pentru ca intotdeauna este mult mai facil si mai usor sa prevenim, decat sa tratatam, folosirea regulata a cremelor fotoprotectoare reprezinta primul pas in lupta contra injuriilor produse de soare.
Aceste creme previn formarea numeroaselor patologii cutanate precum: keratozelor actinice, elastozei solare si a carcinoamelor bazocelulare si spinocelulare, etc.
Folosirea regulata a cremelor de fotoprotectie poate reduce riscul de aparitie a melanomului dar si a diverselor boli fotoinduse sau agravate de soare.
Fotoprotectia se realizeaza prin mijloace mecanice si chimice.
FOTOPROTECTIA MECANICA
Este reprezentata de purtarea sepcilor / palariilor cu boruri largi, a hainelor vaporoase cu maneci lungi din material natural: bumbac, matase, in . Ochelar de soare, umbrela.
Evitarea expunerii la soare intre intervalul orar 10 – 17
FOTOPROTECTIA CHIMICA
O crema fotoprotectoare adecvată trebuie să respecte cel puțin 2 condiţii:
1. Să blocheze ambele tipuri de radiaţii responsabile de agresiunea pielii: ultravioletele de tip A si B (cu lungimi de unda diferita):
– UVA sunt implicate preponderent in procesul de imbatranire a pielii. Actiunea radiatiei solare asupra dermului dermina distrugerea accelerate a fibrelor de colagen.
– UVB sunt mai puternice decat razele UVA. Ele deseori afecteaza AND-ul celular al pielii, implicate in eritemul solar si arsura solara. Efectul protectiv al cremelor fotoprotectoare este indicat de SPF (factor de protectie solara).
2. Să aibă un factor de protecţie (SPF) optim.
In functie de puterea factorului de protectie, acesta poate realiza :
* fotoprotectie joasa SPF 5-10
* fotoprotectie medie SPF 15-20
* fotoprotectie inalta SPF 30-50
* fotoprotectie foarte inalta SPF 50+
COMPOZITIA CREMELOR DE PROTECTIE SOLARA
1. Cremele fotoprotectoare pot contine filtre chimice -> radiaţiile ultraviolete nocive ce intra in contact cu moleculele din compoziţia cremei sunt transformate printr-o reactie chimica în radiaţii inofensive pentru piele. Aceste creme cu filtru chimic sunt absorbite in tegument.
Cremele cu filtru chimic au in compozitie: Oxybenzone, Benzoophenone Dioxybenzone. Ethylhexyl p-methoxycinnamate, Padimate A şi O, Glyceryl Aminobenzoate, Octyl Dimetyl Paba, Octocrylene şi derivaţi ai acidului cinamic.
2. Cremele fotoprotectoare pot contine filtre minerale -> radiatiile ultraviolete nu sunt absorbite de crema, ci (sigileaza) pielea cu un strat care reflectă ultravioletele. Cremele cu filtru mineral nu patrund în piele, astfel scade mult riscul de reactii alergice la componentele filtrului mineral, si pot fi utilizate in siguranta la copii.
Cremele cu filtru mineral au in componenta oxidul de zinc si dioxidul de titan, cee ce explica urmele albicioase lasate pe tegument.
!!! Este foarte important ca o crema sa contina filtre din ambele categorii.
Cum se aplica cremele fotoprotectoare ?
-
Se recomanda aplicarea cremei fotoprotectoare cu 20 de minute anterior expunerii si ulterior din 2 in 2 ore.
-
Conform studiilor cantitatea optima de crema aplicata pe tegument pentru a asigura o fotoprotectie optima este de 2 mg/cm 2.
![](https://aderm.ro/wp-content/uploads/ceas-20min.jpg)
DE RETINUT :
![](https://aderm.ro/wp-content/uploads/Atentie.jpg)
! Folosirea regulata a cremelor fotoprotectoare reprezinta primul pas in lupta contra injuriilor produse de soare.
! Se recomanda cremele fotoprotectoare cu filter chimice si minerale impotriva UVA si UVB
! Se recomanda aplicarea cremei fotoprotectoare cu 20 de minute anterior expunerii si ulterior din 2 in 2 ore
! In primele 6 luni de viata se evita expunerea directa la soare, ulterior intre 6 luni si 2 ani, expunerea la soare se va face pe perioade scurte si obligatoriu, utilizandu-se creme fotoprotectoare cu filtru mineral.
! Se recomanda intotdeauna fotoprotectia chimica combinata cu fotoprotectie mecanica.
Persoanele care au nevoie OBLIGATORIU de fotoprotectie preventiva sunt reprezentate de :
- Grupul aflat la risc pentru cancerele de piele (cei care au avut un neoplasm cutanat sau de orice alta natura in antecedentele personale sau familiale), cei cu fototip cutanat deschis (fototip Fitzpatrick I-II-III);
- Pacienti cu dermatoze fotoinduse sau fotoagravate (uticaria solara, , eruptie polimorfa la lumina, prurigo actinic, xeroderma pigmentosum, lupus eritematos, dermatomiozita)
- Pacienti aflati in tratament cu anumite medicamente fotosensibilizante (antiinflamatoare nesteroidiene, antiaritmice, antifungice, antibiotice-> doxiciclina, tetraciclina, psoraleni, retinoizi etc)
-
Persoanele care au efectuat recent un tratament facial sau corporal (peeling chimic) sau alte tratamente dermatologice (tratament impotriva acneei-> pentru a preveni hiperpigmentarea cauzata de tratament; tratament pentru melasma)
-
Fotoprotectia poate fi utilizata pentru a preveni imbatranirea pielii, dermatohelioza, melasma, aparitia ridurilor.
- A se evita detergentii de rufe/inalbitori/balsamuri de rufe
- Utilizarea unor detergenti de vase blanzi, manusi de menaj
- A se evita expunerea prelungita la temperaturi extreme.