BIOPSia cutanata
Ce este BIOPSIA ?
Biopsia cutana este o metoda minim invaziva prin care se recolteaza un fragment mic de tesut ce urmeaza a fi examinat la microscop in vederea certificarii unui diagnostic.
In dermatologie exista peste 4.000 de boli cu semne clinice si simptome diferite, insa unele manifestari clinice ale unor afectiuni sunt foarte asemanatoare, iar biopsia este singura metoda ce ne poate conduce la diagnosticul corect si instituirea tratamentului.
Exista mai multe tipuri de biopsie:
- Biopsia excizionala – indepartarea in totalitate a leziunii;
- Punch biopsia – utilizeaza un instrument tubular pentru prelevarea unui fragmentului cutanat;
- Shave biopsia – inlaturarea superficiala a pielii si a procesului patologic.
Cum se realizeză ?
Biopsia se realizeaza dupa anamneza pacientului pentru a obiectiva eventuale patologii asociate, tratamente administrate, alergii la anumite medicamente sau tulburari de coagulare ale sangelui si tratamente anticoagulante.
Procedura se realizeaza sub anestezie locala dupa testarea in prealabil a sensibilitatii la anestezic. Dupa prelevarea tesutului cutanat, ce poate varia ca marime intre 2-6 mm, tegumentul se inchide cu 1-2 fire separate ce urmeaza a fi indepartate la 7-10 zile de la interventie.
Fragmentul cutanat este depozitat in formol si trimis in laboratorul de anatomie patologica pentru emiterea diagnosticului histopatologic.
Când se recocomandă biopsia ?
- Pentru obtinerea unui diagnostic de certitudine
- Pentru monitorizarea evolutiei unei afectiuni dermatologice
- Pentru determinarea nivelului de invazie a unor tumori cutanate